Новини

До 170-річчя від дня народження Миколи Аркаса

7 січня 1853 року (26 грудня 1852 року за юліанським календарем) у Миколаєві народився Микола Миколайович Аркас – український культурно-освітній діяч, письменник, композитор та історик.

У державному архіві Миколаївської області зберігається особовий фонд „Аркас Микола Миколайович – український композитор, голова товариства Просвіта»” (ДАМО, Ф. 468).

У фонді є документи про життя, творчість та громадську діяльність Миколи Аркаса за 1891-1909, 1912 роки: рукопис книги «Історія України-Русі», рахунки й розписки М. М. Аркаса, особисте листування, зокрема, з Марком Кропивницьким стосовно опери «Катерина», композитором М. В. Лисенком про обговорення музикальної діяльності та творів, написаних українською мовою, редактором історичного журналу «Київська старина» В. Науменком з щодо написання книги «Історія України-Русі» українською мовою та іншими відомими особистостями.

За радянських часів документи фонду Миколи Аркаса перебували на таємному зберіганні, після розсекречення 1989 року – у вільному доступі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *